Gout de France
19 Mart 2018
Fransa Sarayı

İlki 2015 yılında düzenlenen uluslararası Gout de France etkinliği, "Fransız gastronomi yemeğinin", UNESCO tarafından "Dünya Kültür Mirası" listesine dahil edilmesiyle düzenlenmeye başlanmıştır.   

Etkinliğe katılan şefler, etkinlik kapsamında restoranlarında, kendi mutfak geleneklerini ve kültürlerini de değerlendirmekte özgür kalarak, 21 Mart’ta, Fransız geleneğine özgü aperatif, soğuk meze, ara sıcak, ana yemek olarak, balık veya deniz ürünü, kırmızı et veya beyaz et yemeği, Fransız peyniri, çikolatalı tatlı, şaraplar ve yemek sonrası alkollü içecekten (dijestif) oluşan Fransız usulü bir mönü sunmaktadır.

Etkinlikte Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr.Özge Samancı yaklaşık iki yüz yıl öncesine dayanan Fransız ve Türk mutfaklarının karşılaşma hikâyesini, ‘Milföy ve Beşamel: Türk Mutfağında Fransız Tatlarının İzi ’ başlıklı bir konuşmayla aktardı.  Konuşma sırasında kendisine 123 yıllık mutfak sanatları okulu Le Cordon Bleu İstanbul Eğitmen Şeflerinden Arnaud Declercq öğrencileriyle beraber günün anlamına uygun olarak ünlü Paris Brest tatlısını balkabağı şekerlemesi ve susam ekleyerek yeniden yorumlayarak ‘Paris İstanbul’ adıyla hazırladı ve konuklara tadıma sunmuştur.