Tarihçe
1578 •yılında, Fransız kralı 3.Henri tarafından kurulan Saint Esprit șövalyeleri, sembollerinde bulunan mavi kurdele nedeniyle “Cordon Bleus” olarak adlandırıldı. Zaferlerini kutlamak için düzenledikleri șatafatlı ziyafetler, zamanla kaliteli yemek konusunda yüksek standartların ölçütü haline geldi ve 16.yüzyıldan itibaren mutfaktaki mükemmeliyetin simgesi oldu.
1895 •Fransız gazeteci Marthe Distel «La Cuisinière Cordon Bleu» adlı bir yemek dergisi çıkarmaya bașladı. Aynı senenin Ekim ayında, dergi aboneleri ilk Le Cordon Bleu sınıf eğitimine davet edildiler.
1896 •Le Cordon Bleu Paris'in ilk dersi 14 Ocak'ta verildi.
1927 •16 Kasım’da yayınlanan London Daily Mail gazetesi Le Cordon Bleu’ye yaptığı gezinin ardından șunu yazdı. “Bir sınıfta sekiz farklı milliyetten insan olması onlar için hiç garip değil”.
1931 •Şef Henri-Paul Pellaprat'ın rehberliğinde Le Cordon Bleu Paris'te eğitim gören Rosemary Hume ve Dione Lucas, Londra'da L'Ecole du Petit Cordon Bleu'yu açtı. Dört yıl sonra ise yine Londra'da Au Petit Cordon Bleu restoranını açtılar.
1942 •Dione Lucas, New York’ta Le Cordon Bleu okulunu açtı. En iyi satanlar listesine girmeyi bașarmıș olan Cordon Bleu Yemek Kitabı’nın (The Cordon Bleu Cook Book) da yazarı olan Lucas, aynı zamanda televizyonda yemek programı hazırlayıp sunan ilk kadın oldu.
1948 •Le Cordon Bleu görev sürelerini tamamlayan genç erlerin profesyonel eğitimi için Pentagon tarafından akreditasyon aldı. Julia Child’da Le Cordon Bleu Paris’e kabul edilip kayıt oldu.
1953 •Le Cordon Bleu Londra, İngiltere Kraliçesi 2.Elizabeth’in taç giyme töreninde verilen yemekte yabancı diplomatlara sunulan “Coronation Chicken” adlı yemeği yarattı.
1954 •Billy Wilder tarafından yönetilen, Audrey Hepburn’ün oynadığı “Sabrina” isimli Hollywood filminin bașarısı Le Cordon Bleu’nün giderek artan șöhretine katkıda bulundu.
1984 •Rémy Martin ve Cointreau șirketlerinin kurucu ailelerinden gelen Cointreau ailesi, Le Cordon Bleu Paris’in bașkanlığını devralarak 1945’ten beri okulun yöneticiliğini yapmakta olan Mrs. Elisabeth Brassart’ın yerine geçti.
1991 •Önce Tokyo’da, daha sonra da Kobe’de Le Cordon Bleu Japonya okulları açıldı. Okullar bugün “Japonya’daki Küçük Fransa” olarak tanınmakta.
1995 •Le Cordon Bleu Paris, mutfak sanatlarının kültür elçisi olarak 100. yılını kutladı. İlk kez Șangay bölgesindeki Çinli yetkililer, șeflerini Le Cordon Bleu Paris’te eğitim alması için yurtdıșına gönderdi.
1996 •Avusturalya’daki Le Cordon Bleu Sidney, New South Wales hükümetinin arzusu ile faaliyetlerine bașladı ve 2000 Sidney Olimpiyat Oyunları’na hazırlık için șeflere eğitim verdi.
2002 •Le Cordon Bleu Kore, Meksika ve Peru kapılarını açtı ve faaliyete başladı.
2006 •Le Cordon Bleu Taylan Dusit International adlı kuruluşla ortaklık başlattı.
2009 •Le Cordon Bleu okulları, Meryl Streep’in Le Cordon Bleu Paris mezunu meșhur Julia Child’ın hayatını oynadığı “Julie ve Julia” Hollywood filminde yer aldı.
2011 •Le Cordon Bleu Madrid Francisco de Vitoria Üniversitesi ișbirliği ile açıldı.
2012 •Le Cordon Bleu İstanbul, Özyeğin Üniversitesi işbirliği ile açıldı. Le Cordon Bleu Londra Bloombsbury meydanındaki yeni binasına tașındı. Le Cordon Bleu Malezya, Sunway Üniversite Koleji ile birlikte açıldı.Le Cordon Bleu Yeni Zelanda Wellington’da açıldı.
2013 •Le Cordon Bleu Türkiye ilk sertifika programı öğrencilerini mezun etti. Le Cordon Bleu Tayland, Asya’daki En İyi Mutfak Sanatları Okulu ödülünü kazandı. Le Cordon Bleu Filipinler, Manila’daki Ateneo Üniversitesi ile yapılan ișbirliği sonucu açıldı.
2014 •The Hundred-Foot Journey “Aşk Tarifi” isimli filminin lansmanına Le Cordon Bleu. Le Cordon Bleu Hindistan, öğrencilerine Otel ve restoran İşletmecilği dalında lisans eğitimi vermek üzere açıldı. Le Cordon Bleu schools worldwide participate in the launch of the movie The Hundred-Foot Journey. Le Cordon Bleu launches Bachelors in Hotel & Restaurant management in India.
2015 •Le Cordon Bleu’nün 120.yıldönümünü tüm dünyada kutlandı. Le Cordon Bleu Șangay ilk öğrencilerini kabul etmeye bașladı. Le Cordon Bleu Şili, Santiago’da Finis Terrae Üniversitesi ile yapılan ișbirliği sonucu açıldı.
2016 •Le Cordon Bleu İstanbul - Özyeğin Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı ilk mezunlarını verdi.
Le Cordon Bleu, mevcut program yelpazesini genișletip devlet ve özel kurumlarla yeni ortaklıklar içine girerek faaliyetlerini çeșitlendirmeye ve açtığı yeni okullar ile uluslarası alanda kendini geliștirmeye devam etmektedir.