“Le Cordon Bleu” (Mavi Kurdele) isminin mutfak sanatları ile ilişkilendirilmesi ilk olarak 16. yüzyılda ortaya çıktı. Le Cordon Bleu ismi, Fransa Kralı III. Henri tarafından kurulmuş ve zaferlerini şatafatlı ziyafetlerle kutlayan Saint-Esprit Şövalyeleri’nin sembolünde bulunan mavi kurdele nedeniyle, 16. yüzyıldan itibaren mutfaktaki mükemmeliyetin simgesi oldu.

Le Cordon Bleu, 1895’te “La Cuisiniere Cordon Bleu” Dergisi’nin yayımcısı, gazeteci Marthe Distel tarafından mutfak sanatları okulu olarak Paris’te kuruldu. Açılışından itibaren, Le Cordon Bleu’nün uluslararası ünü hızla yayıldı. 1950’li yıllarda Paris’te yaşayan Julia Child’ın bu okulda eğitimini tamamlayıp ünlü bir aşçı ve yemek yazarı olması da Le Cordon Bleu’nün tanınırlığını artırdı. Julia Child’ın hayatı 2009 yılında vizyona giren Meryl Streep’in başrolünde oynadığı “Julie & Julia” adlı bir filme de konu oldu.

Günümüzde Le Cordon Bleu, 20 ülkede, 40’ı aşkın uluslararası okulda yılda 20.000 öğrenciye eğitim veriyor. Le Cordon Bleu öğrencileri, Michelin yıldızlı restoranlardan gelen usta şefler ya da prestijli yarışmalarda galip gelerek Meilleur Ouvrier de France gibi unvanları elde eden isimler tarafından eğitim görmektedir. Usta aşçılar, klasik Fransız mutfağı ve uluslararası aşçılık tekniklerine ait bilgi ve deneyimlerini Le Cordon Bleu öğrencilerine aktarmaktadırlar.

Le Cordon Bleu – Özyeğin Üniversitesi İşbirliği

Le Cordon Bleu İstanbul 2012 Temmuz ayında Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı’nı açarken dünyanın en prestijli mutfak sanatları kurumu Le Cordon Bleu ile işbirliği anlaşmasını da imzalayan Özyeğin Üniversitesi, öğrencilerini dünyanın en usta şefleriyle yetiştirirken, Le Cordon Bleu ile birlikte açtığı Sertifika Programları ile bu alanda kendini geliştirmek ve ilerlemek isteyenlere de yeni bir geleceğin kapılarını araladı.

Özyeğin Üniversitesi ve Le Cordon Bleu işbirliği kapsamında, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı ve Otel Yöneticiliği Lisans Programı’ndaki “mutfak sanatları” dersleri Le Cordon Bleu Master Şefleri tarafından verilirken, 20’den fazla ülkede olduğu gibi, üniversite öğrencisi olmasa da, mutfak sanatları alanındaki yetkinliğini geliştirmek ve bunu uluslararası saygı gören bir Sertifika ile taçlandırmak isteyen, ya da kariyerini değiştirmeyi hedefleyen herkes için, Ocak 2013’ten bu yana Le Cordon Bleu Sertifika Programları da mevcut.

Şeflerimizle Tanışın!

Mutfak Şeflerimiz

  • Franck G. Bruwıer
    Franck G. Bruwıer Master Şef

    Şef Franck Bruwier, 1993 yılında California Cafe ve Left Bank restoranlarında chef de partie, 1996-2001 yılları arasında Paris’te bulunan 3 Michelin yıldızlı Lucas Carton restoranında sous chef, 2002-2003 yıllarında Mexico City’de Champs Elysees restoranında baş aşçı, 2004 yılında Londra’daki Le Souffle restoranında baş aşçı ve 2005-2006 yıllarında ünlü aşçı Pierre Gagnaire’in yeri “Sketch” adlı restoranda baş aşçı olarak görev yapmıştır. Bu süre zarfında Moleküler Gastronominin kurucusu bilim adamı Hervé This ile moleküler gastronomi üzerinde çalışmalar yapmıştır.

    2006-2009 yılları arasında Club Shangai’da yönetici şef, 2010-2011 yılları arasında ise Güney Kore’de bir Le Cordon Bley restoranı olan Signatures’da yönetici şef olarak çalışmıştır. 2011 yılı ile 2013 yılı sonuna kadar Le Cordon Bleu’nun Malezya’daki mutfak sanatları okulunda, okulun operasyonundan ve mutfak programlarından sorumlu yönetici şef olarak çalışmıştır. 

  • Arnaud Declercq
    Arnaud Declercq Eğitmen Şef

    Şef Arnaud Declercq   1990 yılında Lycee Hotelier De Marseille’den  CAP
    BEP ve  BTH sertifikalarını alarak mezun olmuştur. Kariyerine Güney Fransa
    bölgesindeki  iki Michelin yıldızlı restoranlar  Hiely-Lucullus  Avignon’da  ve yine  Aix En Provence’daki  Le Clos De La Violette’de başlamıştır. Askerlik görevini Ecole Superieure de Guerre Mavale’de tamamlamış ve Amiral
    D’oleon ve Duval’e yemek pişirmiştir. Kariyerine Paris’teki ünlü Guy Savoy grubunun
    restoran ve bistrolarında devam etmiştir. Sonraki
    yıllarda Şef  ülkesinden ayrılarak Suudi Arabistan’da  La Nuit D’or adlı klasik Fransız
    restoranının açılışında Sous Şef olarak görev almıştır. Declercq ayrıca
    İtalyan, Lübnan ve füzyon mutfağı restoranlarının konsept ve menülerini geliştirmiştir. 2009 yılında yine
    Leylat grubunun  catering & traiteur bölümüne  Executive Şef olarak atanmış ve
    yaklaşık 1500 konuktan oluşan davetlerde Sudi Kraliyet ailesine, onların VIP
    konuklarına ve dünyanın farklı ülkelerinin Başkan ve Cumhurbaşkanlarına (Jimmy Carter,
    Bill Clinton, Tony Blair, Elmmut Kohl, Bush, Brunei Sultanı , Katar Emiri
    gibi) hizmet vermiştir.

    2013’de tekrar Fransa’ya dönerek Istre şehrinde kendi restoranını açmış ve 2015 yılında Le Cordon Bleu takımına katılmıştır.

    O tarihten bu yana ise, Şef Arnaud 25 yıllık deneyimini Le Cordon Bleu
    İstanbul da öğrencileri ile paylaşmaya devam etmektedir.

  • Frederıc Amırat
    Frederıc Amırat Eğitmen Şef

    Paris doğumlu Chef Frederic Amirat, 3 Michelin yıldızlı Arpege restoranında Chef Alain Passard ile birlikte çalıştıktan sonra, kariyerine Paris’de 1 Michelin yıldızlı Le Meurice restoranında ve ardından Hyatt Madeleine’de çalışarak devam etti. Kariyerinin ilerleyen döneminde Londra’ya yerleşerek The Ritz Otel’de çalışmaya başladı. Londra’da 4 yıl çalıştıktan sonra tekrar Güney Fransa’ya dönerek Le Castellet Hotel’e 2 Michelin yıldız kazandıran ekipte yer aldı. Chef Frederic, kariyeri boyunca Rusya, Suudi Arabistan gibi farklı ülkelerde de görev yapmıştır. 2016 yılında Le Cordon Bleu ailesine katılmıştır.

  • Alican Saygı
    Alican Saygı Eğitmen Şef

    Şef Alican Saygı Lycée Saint-Benoit’da lise eğitimini tamamladıktan sonra Fransa’ya giderek Lyon’da Institut Paul Bocuse’da Aşçılık ve Restoran Yönetimi, Avignon şehrinde Ecole Hoteliere d’Avignon’da Otelcilik ve Restoran Yönetimi eğitimi almıştır.

    Kariyerine Lyon’da Le Sud’de (Paul Bocuse) başlayıp, Lyon’da bulunan iki Michelin yıldızlı Le Pavillon de la Rotonde’da devam etmiştir. 2009 yılında Paris’te bulunan Alain Ducasse’ın restoranı Le “58” Tour Eiffel’de “Chef de Partie” olarak çalıştıktan sonra bir Michelin yıldızlı Chateau de Bagnols’a geçmiştir.

    2012 yılında Tayvan’a taşınarak Taipei’de bulunan Longtable’da “Chef de Cuisine” olarak görev almıştır. Ardından Singapur’da bulunan iki Michelin yıldızlı ve The World’s 50 Best Restaurant listesinde 14.; Asia’s 50 Best Restaurant listesinde 2. sırada olan Restaurant André’de “Chef de Partie” olarak çalışmıştır.

    2014’te Türkiye’ye dönerek çeşitli prestijli restoranlarda “Chef de Cuisine” görevlerini üstlenmiş olan Saygı, 2017’de Le Cordon Bleu Chef testlerini başarı ile tamamlayarak Le Cordon Bleu Le Cordon Bleu ailesine katılmıştır.

Pasta Şeflerimiz

  • Chrıstophe Bıdault
    Chrıstophe Bıdault Master Şef

    Şef Christophe Bidault, Fransa ve İngiltere’deki pek çok elit işletmede şef olarak yıllarca hizmet verdikten sonra 2000 yılında Le Cordon Bleu ailesine katılmıştır.

    Şef Christophe, Londra’da Parfait Ltd şirketinde çalışmıştır ve burada Harrods ve Fortnum & Mason gibi elit mağazalara ürün tedarik etti. 1994 yılında Harrods’a geçerek, Hamur İşleri ve Viyana Çöreği (Viennoiserie) departmanlarında “Head Chef” (Aşçıbaşı) olarak görev yaptı.

    Daha sonra ünlü şef Philippe Dadée ile çalışmaya başlayan Şef Christophe, Londra’nın 5 yıldızlı otelleri için ekmek üretmeye ve tedarik etmeye başladı. Ardından Şef Bidault, Londra’nın ünlü otellerinden Ritz Hotel’e transfer oldu ve burada Yönetici Pasta Şefi (Executive Pastry Chef) olarak hizmet verdi.

    Şef Christophe, Le Cordon Bleu’de çalışırken, Meksika, Kore ve Londra’da çeşitli mutfak gösterilerinde bulundu. Şef Christophe, her ayrıntısı düşünülmüş şeker heykelleri, ince bir işçilikle işlenmiş çikolata heykelcikleri ve meşhur Fransız tatlısı “croquembouche” ile yaptığı kuleleriyle ünlüdür.

  • Rıchard Vacher
    Rıchard Vacher Eğitmen Şef

    Nimes, Fransa doğumlu Şef Richard Vacher, 15 yaşındayken pastacılığa duyduğu tutku ile Paris’te bulunan ünlü Jean Ferrandi okuluna başladı ve 1982 yılında bu kurumdan pastacılık, şekerleme, çikolata ve dondurma uygulamalarında “Certificate of Competence Professional” sertifikasını aldı.

    Pastacılığa olan merakını, aldığı eğitimle pekiştiren Şef Richard, profesyonel anlamda kendini geliştirmek amacıyla Paris’ten ayrılarak, “Meilleur Ouvrier de France” ünvanının sahibi ünlü Şef Roger Verger ile çalışmak üzere Côte d’Azur’a yerleşti.

    1986 – 1990 yılları arasında Şef Roger önderliğinde bir çok uluslararası yarışmaya katılarak, önemli başarılar elde etti.

    1991 yılında sous chef olarak “Palais Cannes” da ve 1991-1999 yılları arasında “Le Meridien Beach Plaza” da Pastacılık Şefi olarak görev yaptı.

    1993 yılında Basel, İsviçre’de düzenlenen pastacılık yarışmasında Dünya Şampiyonluğu’nu, 1995 yılında Paris’te düzenlenen 15. Fransa Pastacılık Kupası’nı kazandı.

    1996 yılında dünyanın en prestijli yarışmalarından “Meilleur Ouvrier de France” yarışmasına katılan Şef Richard, final seçmelerine katılmaya hak kazandı.

    1999 yılında, Michelin Yıldız’lı Şef Joël Garault ile birlikte Monaco’daki Hotel Hermitage’da Pastacılık Şefi olarak görev yaptı.

    2000 – 2011 yıllarında arasında Monaco’da kendi şirketini  kuran Şef Richard, “Richard Creations” adlı iki mağaza açtı.

    Çeşitli catering firmaları ile yaptığı ortak girişimlerle, 2012 yılından itibaren; Monaco Prensi Albert’ın düğün pastası başta olma olmak üzere, Monaco ve St.Tropez bölgesindeki özel davetlere konsept ve artistik ürünlerle hizmet verdi.

    2015 yılında, İstanbul Shangri-La Bosphorus Hotel’de Pastacılık Şefi olarak görev yaptı.

    Şef Richard Vacher, Ağustos 2016’da teknik bilgi birikimini paylaşmak üzere Le Cordon Bleu ailesine katıldı.

Öğrencilerimizin Deneyimleri

  • Le Cordon Bleu'yü dünyanın en iyi aşçılık okulu olduğu için tercih ettim ve almış̧ olduğum eğitimle okulun gerçekten bu ünvana layık olduğunu anladım. Şüphesiz ki bu okulda verilen eğitim, kullanılan teknikler, eğitim kalitesi, eğitmen kadrosunun tecrübesi ve okulun 120 yıllık eğitim tecrübesi ile her şey mükemmel. Ayrıca Le Cordon Bleu'nün ülkemizdeki ilk mezunlarından olmanın gururunu yaşıyorum. Bizlere bu gururu yaşama imkânı veren Özyeğin Üniversitesi'ne ve eğitmen kadrosuna sonsuz teşekkürler.

    Talip Yıldız Diplôme de Cuisine Mezunu
  • Le Cordon Bleu'den aldığım profesyonel eğitimin katkılarıyla dünyaca ünlü (Thomas Keller, Heston Blumenthal gibi) şefler ve ekipleriyle aynı mutfağı paylaştım, ödüllü restoranlarda görev aldım ve uluslararası platformda çok iyi bir kariyer sahibi olma şansına eriştim. Bence LCB'li olmak bir ayrıcalıktır. Teşekkürler LCB!

    Tamer Sezer Yönetici Şef
  • Sevdiklerime kendi dünyamdan yaptığım tatlı sunumlar Le Cordon Bleu London Pastacılık programından mezun olduktan sonra yılların güvenilir reçeteleri ve tüm terminolojik bilgileri bana ayrı bir güven verdi ve iş dünyasının kapılarının açılmasını sağladı. Le Cordon Bleu’ nün açtığı kapılardaki hayat tecrübeleri, 100 gramlık reçetelerden sonra 10 kilodan hazırlanan tatlılarda gizli... LCB, bir heves değil, “Culinary” Dünyası’na gönül verenlerin adresi... Thanks To All Lovely Pastry Chefs... Ohh La La.

    Sinem Ekşioğlu Five O'Clock İşletmeci - Şef
  • Paris’teki Le Cordon Bleu’den aldığım eğitim ile aileden gelen geleneksel pastacılıkla birlikte, modern teknikleri birlikte kullanma fırsatım oldu. Üretim süreçlerini, profesyonel mutfak ortamını tecrübe etmem, modern teknikleri bilmem firmayı ileriye taşımamı, yeni trendleri takip ederek ve sektörde öncü bir firma olmamızı sağladı.

    Nathalie Stoyanof Suda Beyaz Fırın Genel Müdürü ve 5. Nesil Temsilcisi