Gastronomi Trendleri
LE CORDON BLEU,
2024 GASTRONOMİ TRENDLERİNİ,
“TOQUE’LU YILDIZLAR”IN
PARILTISIYLA TATLANDIRDI
25 Nisan 2024, Perşembe günü Fransız Sarayı’ndaki buluşmaya, Le Cordon Bleu İstanbul’dan mezun olan ünlü şefler, sektörün kanaat önderleri ve basın mensupları katıldı. Katılımcılar, bu yılın teması olan “Toque’lu Yıldızlar” ışığında, 2024 Gastronomi Trendleri üzerine bilgi ve görüşlerini paylaştılar.
Başarının en leziz öyküsü
Gastronomi buluşmasına ev sahipliği yapan Özyeğin Üniversitesi Le Cordon Bleu İstanbul Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu yaptığı açılış konuşmasında; ‘Türkiye gastronomi dünyasına damgasını vuran Michelin ve Gault&Millau rehberlerinin ülkemize girmiş olması ve mezunlarımızın bu ödüllere layık görülmesiyle onlarla aynı heyecanı yaşadık, yaşıyoruz. Dünyanın sayılı mutfak sanatları okullarından biri olan Le Cordon Bleu İstanbul, her başarı öyküsü ile daha da güçleniyor. 129 yıllık mutfak eğitimi, tecrübe ve disiplinimizle, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yepyeni yıldızların kendi öykülerini yazmalarına yardım edeceğimizi biliyoruz. Bu yolculukları keyifle izliyoruz. Önceki nesillerin bizlere bıraktıklarını gelecek nesillere aktaracak olmanın gururu ve mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
“Bizim için ayrıcalıklı bir ortaklık”
Fransa Başkonsolosu Olivier Gauvin ise yaptığı konuşmada, bu yıl 6’ncısı gerçekleştirilen “Gastronomi Trendleri” buluşması için Le Cordon Bleu İstanbul ile Fransız Sarayı’nın iş birliği ile şeflerle, mezunlarla, öğrencilerle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyutini dile getirdi. Gauvin; “1895 yılında yani 129 yıl önce Fransa'da kurulmuş olan Le Cordon Bleu okulu bildiğiniz üzere mutfak sanatlarına ve otel yönetimine adanmıştır. Le Cordon Bleu İstanbul'un 10’ncu yıl dönümüne iki yıl önce, 2022'de bu sarayda tanık olmaktan büyük mutluluk duymuştuk, Kuruluşuna da burada şahit olduğumuz Le Cordon Bleu ile Fransız Büyükelçiliği ve Fransız Konsolosluğu arasındaki bu çok ayrıcalıklı ortaklığı ileride de sürdürmeye devam edeceğimizi umuyorum” dedi.
Le Cordon Bleu İstanbul Yönetici Eğitmen Şef Erich Ruppen de, Le Cordon Bleu ve Özyeğin Üniversitesi öğrencilerini bir çok yerel ve uluslararası Michelin yıldızlı restoranlarda staj imkanı bulduklarını belirtirken, “Michelin yıldızlı bir restoranda çalışmanın cazibesi yalnızca bu tür kuruluşlarla ilişkilendirilen prestijde değil, aynı zamanda sundukları benzersiz öğrenme fırsatlarında da yatmaktadır” dedi.
129 yıllık tecrübe ve disiplin
Le Cordon Bleu, mutfak sanatları eğitimindeki 129 yıllık tecrübesi ve disipliniyle binlerce gence kapılarını açtı. 2012 yılından bugüne Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle misyonunu uluslararası başarılarla Türkiye’de de sürdüren Le Cordon Bleu İstanbul’un mezunları, mesleki eğitimlerinin yanı sıra, sahip oldukları yenilikçi ve girişimci ruhlarıyla iş dünyasındaki tecrübelerini paylaştılar.
İstanbul Frankie Mutfak Şefi Aykut Doğanok, TURK Fatih Tutak Kısım Şefi Mahmut Can Kızılbay, Neolokal Pasta Şefi Egem Aras, The Marmara Bodrum ve Tuti Restoran Yönetici Şefi Hakan Süve ile İnari Omakase’nin kurucusu Aycan Akdağ’ın, “Toque’lu Yıldızlar” olarak 2024 gastronomi trendlerini anlattıkları buluşmaya, Le Cordon Bleu İstanbul öğrencilerinin hazırladığı birbirinden lezzetli sunumlar da damga vurdu.
Etkinlikte Le Cordon Bleu şeflerinin liderliğinde, öğrencilerin hazırladığı lezzetler şık sunumlarla ikram edildi. Konukların beğenileri geleceğin Toque’lu Yıldızları’nın başarısını taçlandırdı.
Aykut Doğanok- İstanbul Frankie Mutfak Şefi
“Dünya çapında saygınlık kazanmış ve standartlarını tartışmasız olarak net belirlemiş yeme-içme ve derecelendirme rehberlerinin ülkemiz gastronomisini de kapsıyor oluşu; vizyon ve misyon olarak her pozisyondan sektör çalışanına farklı bir bakış açışı kazandıracaktır. “
Mahmut Can Kızılbay- TURK Fatih Tutak Kısım Şefi
“Rafine mutfak, benim de yıllardır içinde zevkle bulunduğum mutfakların ana karakteri. Kaliteli malzemelerin yüksek düzeyde teknikler uygulanarak sunulması rafine mutfağın en yalın tanımı olabilir. Bu yıl Gault & Millau'nun da ülkemize gelişiyle, çok daha geniş bir listeyle daha küçük çaplı işletmeler ve farklı yemek tarzları da kendini Türkiye ve dünyaya tanıtma fırsatı buldu. Yıldız yanında şapka kazanmak ve bu listelerde yer almak tüm sektör çalışanları için yeni bir motivasyon oldu.”
Hakan Süve- The Marmara Bodrum ve Tuti Restoran Yönetici Şefi
“Yaklaşık 18 yıldır bu mesleğin içindeyim. Ancak son 5 yıldır yaptığım işin değerini ve derinliğini hissediyorum. Örneğin artık çoğumuz yemeğe atılan tuzun miktarından daha çok içerdiği mineraller, çeşitliliği, üretim yerleri, birleştiği ürünler ile ortaya çıkan kimyasal reaksiyonlar, coğrafya ve hatta kültürüne kadar sorgulamaya ve araştırmaya başladık. İnsanları bu tür arayışlara iten önemli etkenlerden biri de tartışmasız bu denli ayrıcalık yaratan derecelendirme rehberleridir.”
Egem Aras- Neolokal Şefi
“Rafine mutfak bana özümüzün şıklığını ifade etmekte. Özellikle gastronomi anlamında önde gelen Michelin ve Gault&Millau gibi yemek rehberleri sektörü rekabete ve yaratıcılığa açık bir duruma getiriyor. Sektörün dogmatik ilerlemesindense daha yenilikçi, mikro sezon odaklanmasına fayda sağladığını söyleyebilirim. Anadolu’nun sonsuz lezzetleri ve sayısız çeşitliliğini bir araya getirerek gün sonunda misafirlerin önüne şık ve uluslararası geçerlilikte sunmak heyecan verici.”
Aycan Akdağ- İnari Omakase’nin Kurucusu
‘Dünyanın en iyi restoranlarının ve şeflerinin titizlikle seçilerek onurlandırıldığı Michelin ve Gault & Millau gibi değerlendirmelerin bizler için büyük bir motivasyon kaynağı olduğuna inanıyorum. Farklı coğrafyaların mutfaklarının geniş kitleler tarafından tanınmasına imkan sağlayan bu gibi değerlendirmeler, yenilikçi olgularla dönüşüme uğrayan ancak daima değerlerine bağlı kalan Türk gastronomi dünyasının global sektörde tanınmasında büyük önem taşıdığı kanısındayım.”
2022’de Michelin, 2023’de de Gault&Millau rehberlerinin ülkemize girmiş olması, Türkiye Gastronomi dünyasına damgasını vuran önemli gelişmeler oldu. Biz de bu sene gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizin temasını, Fransa’dan çıkan ve dünyaya malolan iki önemli rehberden ilham alarak oluşturduk. Kanaat önderlerini, sektör mensuplarını, mezun ve öğrencilerimizi bir kez daha Fransız Sarayı’nın nefes kesen atmosferinde buluşturduk.
Dünyaca tanınan ve saygı gören bu rehberler, şefler için de zorlayıcı ama keyifli bir yarışmayı başlattı. Dünyanın dört bir tarafındaki “foodie”ler için de gastronomi haritasına yeni alternatifler koydu. Öte yandan Türk misafirler için de keyifli bir gastronomi rotası çizdi. Bu girişimlerin Gastronomi turizmine ve gastro-ekonomiye çok faydası olacağına da inanıyorum.
Bunun ötesinde yeme içme ekosisteminde de kendine bakma ve iyileştirme getirdiğini görüyorum ve bu beni daha rafine mutfaklar ve servisler için ümitlendiriyor. Bu yarışta yıldızı ya da “Toque”u alabilmek için uluslararası seviyede bir donanım gerekiyor. Kusursuz teknikler, yaratıcılık ve her gün yeniden mükemmele ulaşma azmi ve disiplini, bazı şefleri diğerlerinin önüne geçiriyor.
Biz de mezunlarımızı bu ödüller verilirken sahnede görünce,onlarla aynı heyacanları paylaştık. Dünyanın sayılı mutfak sanatları okullarından biri olan Le Cordon Bleu, her başarı öyküsü ile daha da güçleniyor. 129 yıllık mutfak eğitimi tecrübe ve disiplinimizle; öğrencilerimize verdiğimiz eksiksiz uluslararası mutfak teknikleri yanı sıra yerele verdiğimiz saygıyla Türk mutfak kültürü öğelerini eğitimimizde harmanlayarak, tüm dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de yepyeni yıldızların, kendi öykülerini yazmalarına yardım edeceğimizi biliyorduk. Bu yolculukları keyifle izliyoruz.Önceki nesillerin bizlere bıraktıklarını gelecek nesillere aktaracak olmanın gururunu yaşıyoruz.
Defne Ertan Tüysüzoğlu
Özyeğin Üniversitesi - Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü